„Chceme mír a Palestinu.“ Dokument Pirátů k Izraeli. A víc

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
12.10.2023 4:44 | Zprávy

Mír na Blízkém východě, vznik státu Palestina a pořádání palestinských voleb, třebaže by v nich uspěl i Hamás. Tvrzení, že útoky jsou oboustranné. Tak zní programový dokument Pirátů z roku 2022. Jak ParlamentnímListům.cz sdělil předseda poslaneckého klubu strany Jakub Michálek, dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu strana „drží“ i nyní, v době války.

„Chceme mír a Palestinu.“ Dokument Pirátů k Izraeli. A víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Izrael, který je od sobotního rána ve válce s Hamásem, se jako vždy může spolehnout na tradičního a blízkého partnera. Tím je Česká republika, která platí za nejsilnějšího izraelského spojence vůbec. Tato politika platí za jednu z mála jistot v české zahraniční politice. Ať je u moci jakákoli vláda, bez ohledu na své názory v jiných oblastech, vždy pevně stojí za Izraelem. 

Nejinak je tomu i v případě vlády Petra Fialy, kde za největšího přítele Státu Izrael platí nejsilnější koaliční strana ODS. Součástí koalice je však i strana, kterou za proizralelskou lze označit jen těžko. Piráti. Ti dlouhodobě svou politikou manévrují na palestinsko-izralelské pozici s inklinací k Palestině. 

ParlamentníListy.cz už v době sestavování současné vlády přinesly informace o tehdejším kandidátovi na post ministra zahraničí Janu Lipavském, vůči němuž měl tenkrát prezident Miloš Zeman silné výhrady a dokonce ho odmítal jmenovat. Nakonec nad svými výhradami přimhouřil obě oči, aby neblokoval vznik vlády vzešlé z voleb. Na jeho kritice Lipavského to ale nic nezměnilo. Co mu nejvíc vadilo? Jeho příklon k palestinské straně.

O co šlo? Důkladně jsme to popsali v článku 19. listopadu 2021. Během předchozího volebního období do Poslanecké sněmovny se tehdejší poslanec Jan Lipavský snažil, coby člen zahraničního výboru, ustavit Meziparlamentní skupinu ČR-Palestina. Nakonec k tomu nedošlo, a důvody byly zřejmé. Ostatní poslanci odmítali připustit, aby se tradičně proizraelské Česko přidalo na stranu těch, kteří usilují o zničení Izraele. 

Palestinský parlament je totiž všechno, jen ne demokratický. Poslední volby tam proběhly v roce 2006 a v současné sestavě zasedají i zástupci teroristického hnutí Hamás, které v těchto dnech unášejí, mučí a vraždí izraelské civilisty včetně bestiálních vražd malých dětí. Sněmovní zdroje naší redakce tenkrát dokonce říkaly, že se Lipavskému ve Sněmovně říkalo „palestinská spojka“ a skoro to vypadalo, že vznik zmíněné meziparlamentní skupiny je jeho jedinou náplní. 

Nejde ale pouze o dnešního ministra zahraničí. Jasně proizraelskou politiku nemá a mít nebude ani jeho domovská Pirátská strana. Hovoří o tom například stranický dokument nazvaný „Stanovisko ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinou“, jehož znění schválil republikový výbor strany. Je potřeba zdůraznit, že i přes možné sympatie vůči palestinské straně Piráti v dokumentu odmítají politické násilí a terorismus. Mluví ovšem o „útocích na obou stranách“, přičemž na politické scéně jinak panuje shoda, že Izrael není rozhodně tím, kdo útočí, ale naopak se brání stále opakovaným útokům z palestinské strany.

Piráti uvádějí, že je nutné podporovat konání palestinských voleb, přestože sami míní, že by v nich Hamás zvítězil. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hrdina otylý bakalář , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 12.10.2023 12:11:40
se dělá,, konečně,,co má a je z toho sláva,,Michálek křepči nad Palestinou,,Tvl to je banda lhářů a křiváků,,A todle máme ve vládě,,

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…